Ring oss: +46 70 8999888

Vildsvinen har minskad i vinter säger tidningen Barometern i dag.

Vildsvinen blir färre

Torsås i dag 07:18 | Uppdaterad i dag 07:29

Antalet vildsvin i Kalmar län har minskat.
Däremot är läget det motsatta när det gäller ­antalet rådjur som befinner sig i länets skogar.

Under fjolåret rapporterade Barometern att trafikolyckorna där vildsvin varit inblandade hade ökat i det närmaste lavinartat. Jämfört med tidigare år var antalet olyckor femdubblat, berättade statistiken bland annat.
I takt med att vildsvinen härjade som mest vidtogs det åtgärder för att försöka få ner antalet vildsvin i skog och mark. Jägare och ­markägare gick exempelvis samman i gemensamma kraftansträngningar. Resultatet förefaller ha blivit lyckat.
– Under det första kvar­talet i år hade vi 87 vild­svins­olyckor i länet. Det ska jämföras med 131 förra året, säger Germund ­Eriksson som är länsansvarig för jägarna i Nationella vilt­olycksrådet i Kalmar län.
Orsaken till minskningen ligger, enligt Germund Eriksson, också i att den gångna vintern blev lång och kall. Exempelvis frös många kultingar ihjäl under februarikylan. En annan orsak är bristen på vild­svinens favoritföda, ek­ollon.
Nackdelen med att kultingarna frös ihjäl i vintras är dock att suggorna brunstade om vid helt fel tidpunkt på året. Det innebär att det i dagarna kommer att födas nya kullar som egent­ligen inte var planerade.
– Naturens gång rubbades där. De nya kullarna gör att vi kan ha nya problem frampå höstkanten, varnar Germund Eriksson.
Om vildsvinen har minskat så är förhållandet det ­motsatta när det gäller rådjuren. Germund Eriksson återvänder till stati­stiken.
– Under första kvartalet hade vi 949 rådjursolyckor i länet. Samma tid i fjol var siffran 642.
Förklaringen till rådjurens statistisk är, enligt Germund Eriksson, att jägarna fokuserade för mycket på vildsvinen och glömde bort rådjuren.
– En annan orsak är att antalet rävar har minskat. Ju fler rävar det finns, desto fler rådjurskid tar de, säger Germund Eriksson.
Tidningsbudet Björn Nilsson bekräftar Germund Erikssons uppgifter om färre antalet vildsvin.
– När det var som värst såg jag grisar sju av tio ­nätter. Nu ser jag dem knappt över huvud taget, säger han.

Markus Danielsson

Lämna ett svar