Ring oss: +46 70 8999888

Hundlydnadrepotage i tidningen Östra Småland

Mannen som förstår människans bästa vän

Foto: Desirée Widell
Torsås Publicerad 130717 13:50

Mannen från Stora Glosebo som kommunicerar med hundar, har en hjorthjord bakom trädgården och vilddjursblod i frysen. Välkommen hem till Germund Eriksson som övergav Europa för att få hålla på med det han brinner för.

Vilket är det mesta som har med djur att göra, framför allt samspelet mellan djur och människa.

Lydnad och kontroll över hunden är något av det viktigaste, det har han fått lära sig genom sin utbildning till hundinstruktör i svenska jaktförbundets regi och genom de 20 år han hållit kurser och tränat hundar på olika sätt.

– Hundarna ska vilja vara med mig för att jag är av högre rang. Det blir inte samma sak om man ger hunden godis hela tiden, för vad händer vid en inkallning om hunden skulle hitta någonting godare på vägen?, säger Germund Eriksson.

Polisanställda

Hans fyra hundar, tre Östserbiska Laikor och en Plottund, är mellan två och tio år gamla och springer ofta lösa på gården eller i en egen inhägnad, men så fort Germund ropar på dem kommer de. Hundarna är, som Germund själv beskriver det, mer eller mindre anställda av polisen eftersom de hjälper honom med hans uppdrag från polisen, nämligen eftersök vid viltolyckor.

– Det är nästan en viltolycka varje vecka. Det kan ta allt ifrån fem minuter till en hel dag att hitta djuret som blivit påkört, och när vi gör det springer hunden runt det och skäller så att man kan närma sig djuret och se ifall det kommer att överleva eller inte, säger Germund.

Germunds uppdrag som länsansvarig för eftersök på viltolyckor hjälper honom även i hans andra projekt.

I och med att han ofta får åka ut och ta hand om vilda djur som är skadade eller dödade får han material till sina kurser.

I sin frys visar han att han har flera döda vildsvin och flaskor till djurblod, sådant han använder när han håller kurser för just viltspårning hemma i trädgården.

– Det räcker med lite hårstrån eller blod för att en hund ska kunna lära sig att spåra vilt. Om man jämför och säger att människans luktsinne är lika stort som en tändsticksask är hundens lika stort som en fotbollsplan. Sedan handlar det inte så mycket om vad man använder när man spårar som att hunden ska veta vad det är den letar efter, säger Germund.

Slita i kopplet

Germund tar även hem problemhundar till gården som han ska hjälpa till ett bättre liv. Fast just ordet ”problemhund” tycker han egentligen inte om.

– Jag kallar dem hellre hundar som ägaren har svårt att kommunicera med, det är egentligen inte hunden det är fel på, säger han.

Hundarna han får in kan ha problem med allt ifrån aggressivitet till svårigheter att umgås med andra hundar.

– Det kan vara så enkla saker som att få dem att sluta slita i kopplet, säger Germund.

Den 23 juli ska Germund ha öppet hus på bygdens marknad på Bröms gård dit ägare som har svårt att kommunicera med sina hundar kan komma på besök och få tips. Det vanligaste felet hundägare gör, enligt Germund, är att inte vara konsekventa.

– Hundarna måste veta vad som gäller. Om det är något de inte får göra ska de aldrig få göra det, säger Germund.

Enklare liv

Tidigare arbetade Germund som rådgivare inom IT och reste runt i Europa. Det har han lagt ner nu för det enklare livet, vilket han trivs med.

– Det här är inget jag blir rik på, men jag brinner för det. Det är skönt att komplettera med att vara hemma på gården och jobba med sådant här. Att ha arbetskläderna på sig hela dagen, säger han.

Bakom trädgården finns ett inhägnat skogsparti där han har sina hjortar både till köttförsäljning och till upplevelsekonferenser, som är ännu ett moment han håller i på gården. Germund föreslår en guidad tur i hjorthagen som avslutning och från en terrängbil skådas kronhjortar och dovhjortar som springer i flock bland träden, medan några ser nyfiket på bilen.

Lämna ett svar